Ondernemers zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Nu de energieprijzen door het dak gaan, zal de terugverdientijd van veel maatregelen ineens veel korter zijn. Je zult dus aan de slag moeten! De energiebesparingsplicht geldt als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt – zeg maar voor kantoorruimten vanaf zo’n 500 m2.
Als je aan deze voorwaarde voldoet, dan heb je ook een informatieplicht. Dit houdt in dat je moet doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Weet je niet zeker of je aan de informatieplicht moet voldoen? Doorloop dan eerst het stappenplan informatieplicht energiebesparing van RVO en ontdek of de plicht voor jou geldt.

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen is afhankelijk van je bedrijfstak. Op de website van RVO vind je erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor 19 bedrijfstakken. Daarin staat waaraan je met jouw bedrijf moet voldoen.

Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik. Alle goedgekeurde maatregelen dragen actief bij aan het verminderen van je elektriciteits- en/of aardgasverbruik.

Lees ook: Kantoren vanaf 2023 verplicht minimaal energielabel C

Bron: KvK/RvO

Foto door Arthur Lambillotte via Unsplash.

Heeft u een
huisvestingsvraagstuk?

Neem contact met ons op of plan meteen een afspraak.

Neem contact op

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten