Huurcontracten voor vastgoed maken dus een belangrijk onderdeel uit van veel IFRS 16-projecten. Het stelt huurders voor veel praktische boekhoudkundige uitdagingen in het maken van de volgende beoordelingen:

  • de lengte van de huurovereenkomsten
  • het beoordelen van verlengingsopties
  • de classificatie van huuraanpassingsmechanismen
  • het onderscheid tussen lease en niet-lease componenten
  • het verschil tussen de gebruikswaarde en de onderliggende waarde van het vastgoed
  • de moeilijk te bepalen disconteringsvoeten

Naast deze uitdagingen zullen huurders merken dat door de IFRS-16 standaard de manier waarop huurovereenkomsten in de verslaglegging worden verwerkt aanzienlijk verandert. En dat heeft weer invloed op belangrijke financiële ratio’s en indirect op leningsconvenanten met de bank.
De periodieke beoordeling van huurovereenkomsten vraagt ​​dus om gedegen kennis van zowel IFRS-16 als de huurcontracten zelf.

Voor organisaties die boekhouden onder IFRS is het dus relevant om stil te staan bij de vraag wat de impact is van eigendom of langjarige huurovereenkomsten op de balans en dus de financiële ratio’s van de organisatie. In dat kader moet met telkens overwegen of in het specifieke geval eigendom of huur de beste optie is (naast natuurlijk andere strategische overwegingen). Wilt u uw eigendomspanden omzetten naar huur? Lees dan ook eens ons artikel “Sale & lease back als wondermiddel?”.

Zie ook onze publicatie Leaseaccounting aanjager voor verandering in besluitvorming over Corporate Real Estate en Tim schelle voert afstudeeronderzoek uit bij REDEPT

Foto van StellrWeb op Unsplash

Heeft u een vraag
over IFRS-16?

Lees over de mogelijkheden van "sale & lease back" of neem vrijblijvend contact op

Neem contact op

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten