Het eerste recht van weigering – ook wel een Right of First Refusal genoemd – kan van waardevolle betekenis zijn voor kantoorhuurders. Een eerste recht van weigering geeft een kantoorhuurder het recht om additionele kantoorruimte te huren indien een andere partij belangstelling heeft getoond in de betreffende kantoorruimte in hetzelfde gebouw.

Checklist Right of First Refusal (ROFR)

Hieronder volgt een eenvoudige checklist die kan dienen als leidraad bij het onderhandelen van een eerste recht van weigering voor huurders van kantoorruimte:

  • Is de ROFR een eenmalige optie of is deze doorlopend voor de duur van uw huurovereenkomst?
  • Heeft de ROFR betrekking op kantoorruimte overal in het gebouw of uitsluitend aangrenzend aan de huidige kantoorruimte?
  • Op welk moment wordt u erover geïnformeerd dat er aan een derde een aanbod is gedaan? Na een schriftelijke offerte of pas nadat een deal al is onderhandeld?
  • Hoe snel moet u een beslissing nemen nadat de ruimte (eerst) aan u wordt aangeboden?
  • Kunt de beschikbare kantoorruimte inspecteren voordat u uw recht uitoefent?
  • Als u ervoor kiest om de kantoorruimte niet te huren, behoudt u dan uw ROFR voor de betreffende ruimte of heeft de huurverlenging van de derde partij voorrang op uw ROFR?
  • Als u ervoor kiest om de betreffende kantoorruimte te huren, moet u dan de aangeboden voorwaarden accepteren of zijn de voorwaarden van uw bestaande huurovereenkomst van toepassing? Of wordt uw bestaande huurovereenkomst (en de einddatum van uw contract) gewijzigd om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen?
  • Als u de aanvullende kantoorruimte huurt, kunt u deze huur voor deze ruimte dan op een gelijke manier verlengen als de ruimte onder uw bestaande overeenkomst?

Onderhandelen van een ROFR kan ingewikkeld zijn, maar afspraken maken over voorwaarden die u wellicht niet helemaal begrijpt kan dramatisch zijn voor uw bedrijf. Bedrijven doen er goed aan een professionele adviseur in te schakelen om het huurcontract te onderhandelen of hen te begeleiden bij het heronderhandelingsproces.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten