Wat verhuurders willen

Verhuurders houden van lange huurovereenkomsten. Dit komt doordat ze hypotheken op hun panden hebben die ze voortdurend herfinancieren. Een van de belangrijkste dingen waar een geldschieter naar kijkt, is de stabiliteit van het huurdersbestand en de lengte van de huurcontracten. Hoe langer de huurcontracten in het gebouw, hoe beter de voorwaarden die een verhuurder over het algemeen kan krijgen. Op basis daarvan willen verhuurders het liefst een minimum huurperiode van 5 jaar. Maar vaak vragen ze ook wel een huurtermijn tot wel 10 jaar. Het komt minder vaak voor dat een ​​huurovereenkomst voor 1 of 2 jaar wordt gesloten (met uitzondering van kleine units). De meeste huurovereenkomsten variëren van 5 tot 10 jaar.

Wat bij uw organisatie past

De lengte van het huurcontract dat u afsluit, kan een substantiële impact op uw bedrijf hebben, omdat huisvestingskosten na personeelslasten over het algemeen de grootste kostenpost van een bedrijf zijn. Als u een stabiel bedrijf bent en u niet van plan bent om het aantal werknemers aanzienlijk te laten groeien, kunt u gerust een langjarige huurovereenkomst afsluiten. Als u veel groei verwacht, probeer dan uitbreidingsopties en/of break-opties te onderhandelen.

Als huurder moet u erover nadenken hoe uw toekomstplannen eruit zien. Als u een huurovereenkomst van 5 of 10 jaar ondertekent, wilt u op groeiontwikkelingen anticiperen en mogelijkheden inbouwen om groei (en krimp) te faciliteren en daarmee de toekomst veilig te stellen.

Een rekensommetje

Het is natuurlijk alsof u in een kristallen bol kijkt, maar 70% van alle huurders die huurovereenkomsten voor 10 jaar ondertekenen, beëindigen statistisch gezien het gebruik ruim vóór de einddatum. We kunnen er een ruw rekensommetje tegenaan houden: laten we zeggen dat voor elk extra jaar van de huurovereenkomst u nog een maand huurvrij krijgt. Uw totale huisvestingskosten bedragen in het algemeen tenminste het dubbele van wat u aan huur betaalt. Het break-even-point ligt dan in een tijdspanne van enkele maanden over tien jaar tijd. Het zou knap zijn om zulke voorspellingen juist te kunnen maken.

Er is geen pasklaar antwoord, maar u moet goed nadenken over de koers van uw bedrijf en de strategie die daarbij past.

Foto door Scott Graham op Unsplash

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten