De Gelderlander, 16-03-21, 18:00

Nadat netbeheerder Alliander vertrok uit Zutphen in 2017, is het leegstaande pand voor vele Zutphenaren een doorn in het oog. Het is een grote glazen kantoorkolos pal naast de nieuwbouwwijk Noorderhaven, die juist steeds meer begint te leven.

Jaren bleef is het stil gebleven rondom het pand en diverse geïnteresseerde partijen zijn na elkaar afgehaakt. Tot nu. Alliander heeft complex verkocht aan de Zutphense vastgoedondernemer Evert-Jan van Til. Concrete plannen voor het pand heeft hij nog niet. ,,We onderzoeken wat er mogelijk is en nemen daar wel even de tijd voor’’, zegt Van Til, die het pand onderbrengt in zijn vastgoedbedrijf ’t Hummel. ,,Je bent als ontwikkelaar ook afhankelijk van wat er mogelijk is bij de gemeente bijvoorbeeld. Het is een prominent pand op een prominente plek. Dat is duidelijk.’’

Hotel, onderwijs of horeca?

Op dit moment heeft het complex nog de bestemming bedrijventerrein. Er zou daarentegen wel meer mogelijk moeten zijn dan alleen een kantorenkolos, stelde adviesbureau Redept in de verkoopomschrijving. Het bedrijf heeft Alliander geadviseerd bij de verkoop het van complex. Volgens het adviesbureau staat de gemeente Zutphen er geen woningbouw toe, maar is er naast de kantoorfunctie wel ruimte voor bijvoorbeeld een hotel, horeca, vrijetijdsfunctie of onderwijs. Gemeentewoordvoerder Louwina Kadijk laat weten dat Zutphen daar na de verkoop nu nog hetzelfde in staat.

Niet de eerste poging

Eerder onderzocht het Baudartius College al de mogelijkheid tijdelijk intrek te nemen in het Alliander-pand. Samen met Het Stedelijk Vakcollege gaat de middelbare school over een paar jaar een nieuwe school bouwen, op het nabijgelegen voormalige Flamcoterrein.
Voor de scholen tot nieuwbouw besloten, werd een tijdelijke oplossing gezocht omdat het huidige pand van het Baudartius College flink verouderd was. Het Alliander-pand als tijdelijke oplossing bleek te duur, waarna het huidige pand van de school alsnog werd gerenoveerd.
Daarnaast onderzocht de provincie Gelderland de mogelijkheid om het pand aan een nieuwe invulling te helpen. Het Alliander-gebouw stond op de shortlist van de provincie Gelderland om mee te doen aan de Steengoed Challenge. Gelderland wilde hiermee beeldbepalend leegstaande panden in de provincie aan een nieuwe invulling helpen. Uiteindelijk hoorde het pand niet bij de drie uitgekozen panden.

17.000 vierkante meter

Het perceel dat bij het complex hoort, is bijna 17.000 vierkante meter groot. Het gebouw zelf heeft zo’n 7.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte. Ongeveer 2.000 vierkante meter aan parkeerruimte heeft de gemeente eerder al gekocht voor de nieuwbouwwijk Noorderhaven om woningen op te bouwen. Op het terrein staat nog wel een gasontvangststation, dat in bezit blijft van Alliander. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat vastgoedondernemer Van Til met zijn bedrijf ’t Hummel zo’n 1,5 miljoen euro voor het complex heeft neergelegd. Een kleine drie jaar geleden heeft de vastgoedondernemer ook het voormalig complex van de sociale werkvoorziening Delta aan de Handelskade gekocht. Dit pand staat nog grotendeels leeg.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten