Verhuurders komen van Venus en huurders van Mars. Zij begrijpen elkaars belangen niet. Daarom hebben vijf vooraanstaande adviesbureaus op het gebied van huisvestingsvraagstukken de handen ineen geslagen en het nieuwe vastgoed-kennisinstituut Corporate Real Estate Federatie opgericht.

Een van de aandachtsgebieden van Corporate Real Estate Federatie (CREF) is het ROZ model huurovereenkomst voor kantoorruimte. “Met het ROZ-model is veel mis”, zegt Leon van Leersum, partner bij Redept, een van de initiatiefnemers van CREF. “Het is huurdersonvriendelijk. Hun belangen worden ondergesneeuwd door die van verhuurders en komen dus niet uit de verf.” CREF is momenteel in gesprek met het bestuur van ROZ over het ‘uit het lood geslagen’ model. “Het ROZ is een bolwerk van verhuurders en ontwikkelaars, we hopen dat ze overstag gaan. Als ze niet mee willen bewegen, dan komen we met een eigen model. Al hoop ik dat dat niet nodig zal zijn.” Van Leersum zegt dat CREF 80% van hurende Nederland vertegenwoordigt in de strijd om een betere model huurovereenkomst.

Begrip voor elkaar kweken

Hij benadrukt dat zo’n nieuw contract dan wel goed uitgeblanceerd zal zijn. “Wijzullen zeker niet uit protest doorslaan naar kant van de huurder. Een goed modelcontract dient zo in elkaar te zitten dat iedereen ermee uit de voeten kan.”

CREF – dat behalve door Redept is geïnitieerd door AOS Studley, AT Osborne, Procore en Twynstra Gudde – gaat zoveel mogelijk inspelen op actuele thema’s. “Wij constateren dat de markt eigenlijk maar bar weinig weet over het specifieke vakgebied corporate real estate. De vertaling naar ondernemingsstrategie wordt niet gemaakt. Verhuurders zien vastgoed als beleggingsproduct en voor huurders is een kantoor een bedrijfsmiddel. De een komt van Venus, de andere van Mars. Wij willen met het kennisinstituut bereiken dat ze elkaar gaan begrijpen.”

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten