Doel van de nieuwe federatie is het bevorderen en delen van ‘best practices’ en kennis over corporate vastgoed, een brugfunctie te vormen tussen gebruikers van commercieel vastgoed en de vastgoedwereld en de professionaliteit van het specialistische vakgebied van corporate real estate te vergroten. Daarnaast behartigt de federatie de belangen van haar leden als beroepsgroep. De initiatiefnemers van de Corporate Real Estate Federatie zijn: AOS Studley, AT Osborne, Procore, Redept en Twynstra Gudde.

Corporate real estate is sterk in ontwikkeling, maar nog altijd een onderbelicht vakgebied. Het maakt nog onvoldoende deel uit van de strategie en bedrijfsvoering van organisaties. Veel organisaties die commercieel vastgoed gebruiken voor hun bedrijfsvoering doen zich daarmee naar de mening van de initiatiefnemers te kort. Juist in tijden waarin concurrentiepositie en kostenbeheersing een belangrijke rol spelen bij organisaties, kan actief CRE-management van cruciaal belang zijn. Verhuurders nemen nog te vaak een leidende rol in het overleg tussen huurders en verhuurders. Dat is niet goed voor het noodzakelijke evenwicht.

Het introduceren van een nieuw model huurovereenkomst voor kantoorruimte als alternatief op het ROZ huurcontract is één van de aandachtsgebieden waarop CREF zich nu richt. Het huidige model van de ROZ dateert uit 2003 en staat al sinds het begin bekend als “zeer huurdersonvriendelijk”. Het doel is om te komen tot een model dat meer in balans is en ook tegemoet komt aan de belangen van huurders van vastgoed. Het nieuwe model zal ook een voordeel bieden voor verhuurders – door meer duidelijkheid te bieden voorkomt het discussies en eindeloze onderhandelingen over alle uitzonderingen.

De Corporate Real Estate Federatie organiseerde dit jaar in april en oktober ronde tafel bijeenkomsten met de grote (beursgenoteerde) ondernemingen, rijksoverheid en publieke organisaties om de wensen en knelpunten te inventariseren. Vervolgens hebben de CREF leden dit samen met advocaten van Bricks Advocaten en M2 Advocaten verder verwerkt. In eerste instantie zal gekeken worden of de wensen en aanbevelingen door de ROZ kunnen worden overgenomen in een nieuwe versie van het ROZ huurcontract. Op een zelfde wijze ontwikkelde SSM in 2012 het nieuwe winkelcontract, dat door ROZ grotendeels is overgenomen in het nieuwe ROZ contract voor winkelruimte.

Lidmaatschap van CREF staat open voor dienstverleners op het gebied van Corporate Real Estate. Leden zijn afkomstig uit de adviessector bedrijfsmatig onroerend goed, huisvesting, werkplekontwerp, organisatiekunde, management consultancy en vastgoedrecht. Zij moeten kunnen aantonen dat in hun werkzaamheden een duidelijke nadruk ligt op het verstrekken van onafhankelijk advies op het gebied van Corporate Real Estate en moeten een bijdrage geleverd hebben aan het vakgebied. Tevens moeten leden voldoen aan de eisen uit de eigen gedragscode van CREF.

Zie ook: www.cref.eu

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten