Op dit moment is Stichting Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum gehuisvest in Villa Erica aan de ’s-Gravenlandseweg 55-55a te Hilversum. De bibliotheek is voornemens om een nieuwe locatie te betrekken in de Gooische Brink. Daarom zal het pand aan de ’s-Gravenlandseweg, dat eigendom is van de bibliotheek, worden verkocht. In 2023 werd het pand al aangeboden via een biedingsprocedure, maar werd het uiteindelijk niet ‘gegund’. Het vloeroppervlak van de kantoorvilla is circa 1.500 m². Het achtergelegen gedeelte heeft een vloeroppervlakte van zo’n 2.000 m². In totaal hebben beide delen samen een oppervlakte van zo’n 3.500 m².

Villa Erica is een gebouw met een rijke historie en van culturele waarde. Het pand heeft alle potentie voor herontwikkeling naar een nieuwe functie.

Bekijk het project op Vendr

Historie

De eerste bebouwing op het perceel aan de ’s-Gravelandseweg 55 te Hilversum dateert van 1844 en betrof een U-vormige jongenskostschool inclusief woning. In 1889 kreeg de villa zijn huidige neorenaissance uiterlijk bij een verbouwing door architect Isaac Gosschalk (1838-1907). De villa en het als erfafscheiding geplaatste hekwerk zijn in 2002 aangewezen als rijksmonument.

Twintig jaar na de bouw verliet de kostschoolhouder het pand en werd de villa in gebruik genomen als buitenverblijf door een uit Amsterdam afkomstige commissionair in effecten. Deze gaf de villa de naam ‘Villa Erica’. In 1889 ging de villa opnieuw in andere handen over. De nieuwe eigenaar liet de villa verbouwen door Isaac Gosschalk. Deze gerenommeerde, uit Amsterdam afkomstige architect is onder andere bekend als ontwerper van de Westergasfabriek in de hoofdstad. Gosschalk vergrootte het pand aanzienlijk door de U-vorm van de oorspronkelijke villa dicht te maken. Hij ontwierp een geheel nieuwe voorgevel die voor de oude werd geplaatst en verlevendigde deze met een erker. In de gevel werden neorenaissancistische versieringen aangebracht, zoals speklagen, pilasters en zogenaamde diamantkoppen. Typerend voor Gosschalk is ook het rolwerk op de borstweringen van de vensters op de eerste verdieping.

Na enkele jaren als Hotel Oranje en nogmaals als particulier woonhuis gediend te hebben, kocht het bestuur van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek de villa in 1932 (voor 32.000 gulden!). In de Tweede Wereldoorlog werd het pand in beslag genomen door de Duitse bezetter, die er een kantine van maakte voor de in de omgeving gelegerde militairen. Direct na de bevrijding werd de villa enige tijd gebruikt als ontmoetingsplaats voor Canadese militairen, de Maple Leaf Club. In januari 1946 nam de bibliotheek het pand weer in gebruik.

Als bibliotheek onderging de villa diverse verbouwingen en uitbreidingen. Aan de achterzijde kwam een grote uitbouw waar de bibliotheekboeken werden opgesteld. De nieuwbouw aan de achterzijde van architectenbureau Hans Bik dateert van 1995.

Monumentale waarde

De negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa met rijk gedecoreerde voorgevel in neo-renaissancestijl naar ontwerp van I. Gosschalk. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de ‘s-Gravelandseweg en vormt een waardevol ensemble met het naastgelegen sociëteitsgebouw ‘De Unie’. Het pand aan de voorzijde (inclusief het hekwerk) is een Rijksmonument.

Verkoopprocedure

Voor de verkoopprocedure wordt gebruik gemaakt van verkoopplatform Vendr. Op Vendr is een uitgebreide beschijving te vinden van het pand en het verkoopproces. Gegadigden kunnen zich via Vendr aanmelden. Na aanmelding is het mogelijk om in te schrijven voor de bezichtigingen op 14 februari 2024. Dit is de enige mogelijkheid tot bezichtiging. Ook is via Vendr een dataroom beschikbaar met uitgebreide documentatie over het pand (tekeningen, onderzoeken, eigendomsinformatie, etc.).

Biedingen kunnen tot en met 8 maart 2024, 12.00 uur worden ingediend via de digitale biedkluis van Vendr.

Bekijk het project op Vendr

Geïnteresseerd in dit pand?

Neem contact op voor meer informatie of een bezichtiging.

Neem contact op

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten