Bibliotheek Hilversum verkoopt Villa Erica aan HF Vastgoedontwikkeling

De Stichting Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum heeft de huidige locatie aan de ’s-Gravenlandseweg 55 in Hilversum verkocht aan HF Vastgoedontwikkeling. De bibliotheek is voornemens om in de zomer van 2025 een nieuwe locatie te betrekken in winkelcentrum de Gooische Brink.

Villa Erica
’s-Gravenlandseweg 55, Hilversum

Villa Erica is een gebouw met een rijke historie. Het pand 1844 is gebouwd als jongenskostschool. Twintig jaar na de bouw werd de villa in gebruik genomen als buitenverblijf door een uit Amsterdam afkomstige commissionair in effecten. In 1889 ging de villa opnieuw in andere handen over en kreeg de villa zijn huidige neorenaissance uiterlijk bij een verbouwing door architect Isaac Gosschalk. Hij gaf de villa de naam ‘Villa Erica’. Gosschalk is onder andere bekend als architect van de Westergasfabriek in Amsterdam en het hoofdspoorwegstation in Groningen. De villa (inclusief hekwerk) zijn aangewezen als rijksmonument. Vanaf 1897 werd in het pand het Oranjehotel gevestigd. Na enkele jaren als hotel en nogmaals als particulier woonhuis gediend te hebben, kocht in 1932 de bibliotheek de villa voor 32.000 gulden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het pand als kantine voor Duitse militairen. Direct na de bevrijding werd de villa gebruikt als ontmoetingsplaats voor Canadese militairen, de Maple Leaf Club. In januari 1946 nam de bibliotheek het pand weer in gebruik. Sindsdien onderging de villa diverse verbouwingen en uitbreidingen, waarvan de grote uitbouw aan de achterzijde in 1995 de laatste was.

Om een transparant verkoopproces te garanderen, vond de verkoop bij inschrijving plaats. In het voorjaar van 2023 werd het pand ook aangeboden via inschrijving, echter beantwoordden de biedingen destijds niet aan de verwachtingen van de bibliotheek. Bij deze nieuwe poging bleek wederom voldoende belangstelling met nu een beter resultaat.

De koper, HF Vastgoedontwikkeling, zal in de komende periode in samenspraak met de gemeente Hilversum plannen uitwerken voor de nieuwe fase van Villa Erica. Een precieze invulling is op dit moment nog niet bekend. HF Vastgoedontwikkeling is een onafhankelijke projectontwikkelaar die zich richt op (binnen-) stedelijke (her)ontwikkeling. Zij is voornamelijk actief in de Gooi- en Vechtstreek, de Utrechtse Heuvelrug en het Eemland. Eerder ontwikkelde zij het Vesting Hotel en het Stadskantoor in Naarden. De ontwikkelaar realiseert op dit moment onder andere kantoren en bedrijfsruimten op het voormalige TBS-terrein in Soest.

De bibliotheek is momenteel druk doende met de voorbereidingen van de verhuizing naar winkelcentrum Gooische Brink. Hier kocht de bibliotheek ongeveer de helft van het bestaande winkeloppervlak om te verbouwen naar een bibliotheek ‘nieuwe stijl’. Het zal onderdak bieden aan de bibliotheek en de volksuniversiteit, maar zal ook diverse andere maatschappelijke organisaties een thuis geven.

De verhuizing van de bibliotheek naar de Gooische Brink is onderdeel van de vorming van het Mediaplein. Hierin werkt Bibliotheek Hilversum al nauw samen met Beeld & Geluid en Museum Hilversum om media toegankelijk te maken voor alle inwoners van de gemeente. De gemeente Hilversum richt daarvoor de Kerkbrink opnieuw in met verschillende culturele en maatschappelijke functies voor een breed publiek.

De Bibliotheek Hilversum is bij de verkoop van Villa Erica en bij de aankoop van de Gooische Brink geadviseerd door Redept.

Opdrachtgever

Bibliotheek Hilversum is niet zomaar een bibliotheek; het is de bibliotheek van Hilversum Mediastad. Bij de oprichting van de bibliotheek waren boeken, kranten en tijdschriften de belangrijkste vormen van media; belangrijk zijn ze nog steeds, maar er is een breed spectrum aan media bijgekomen, audiovisueel en digitaal. En juist met die media is Hilversum groot geworden. Bibliotheek Hilversum verbindt dat waar Hilversum goed in is (media) aan waar de bibliotheek goed in is (talentontwikkeling en toegang tot media).

Geleverde diensten

Advies nodig bij het verkopen
van uw bedrijfsvastgoed?

Neem contact met ons op of plan een adviesgesprek in.

Neem contact op

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten