In de algemene bepalingen bij ROZ- modelcontracten voor kantoor- en winkelruimte was sinds de jaren ’80 de toekomstige huurprijsaanpassing gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI). Huurprijzen werden hierdoor als uitgangspunt gedurende de looptijd van het contract automatisch verhoogd met de inflatie. Het opnemen van automatische huurprijsaanpassingen in (algemene bepalingen van) modelcontracten is in strijd met artikel 6 van de Mededingingswet, omdat via de brancheorganisatie of ondernemersvereniging dan de mededinging wordt beperkt. De ROZ mag haar leden niet adviseren over prijzen en daarmee ook niet over een automatische aanpassing van de huurprijs. Individuele huurders en verhuurders moeten onderling afspraken kunnen maken over huurprijsaanpassingen.

Keuze in huurprijsaanpassing

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft haar modelcontracten onder aanzegging van de Autoriteit Consument en Markt op dit punt aangepast. Er worden nu meerdere opties aan partijen geboden om een huurprijsaanpassing in het huurcontract af te spreken. Gebruikers kunnen nu naast de CPI, ook kiezen uit een vast percentage of een index naar keuze of in het geheel afzien van een automatische huurprijsaanpassing. Dit geeft huurder en verhuurder meer de ruimte om vrij te onderhandelen over de huurprijsaanpassing in hun contract. Dat kan de bedrijfsvoering van beide partijen ten goede komen.

Extreme huurprijsaanpassingen in 2023

De aanpassing van de standaardbepalingen volgen op de extreme huurprijsaanpassingen die in 2023 plaatsvonden door de enorme prijsstijgingen van energie. In een eerder artikel schreven wij hier al over.

Kunnen wij u helpen bij het heronderhandelen
van uw huurcontract?

Neem contact op of plan een adviesgesprek in.

Neem contact op

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten